Žít Brno půjde v celé EU, Brno spustilo vlastní síť Brn

24. 8. 2011 9.07 6 komentářů

Sdílej tento článek

Autor:

Nálepky:

Brno se při financování svých ambiciózních projektů inspirovalo ve světě byznysu a spustilo vlastní frenčízovou síť myBrno.

“Žít Brno teď půjde i v té nejzapadlejší kyperské vísce,” komentuje spuštění patron projektu primátor Onderka.

BRNO – V době ekonomické krize a napjatých veřejných rozpočtů hledají úředníci originální způsoby zaplnění prázdné městské kasy. Jeden takový teď ve spolupráci s místními firmami vyvinuli brněnští radní, když na úterní tiskové konferenci oznámili spuštění platformy myBrno, která ostatním městům za poplatek poskytne brněnské know-how a plány ke stavbě vlastních městských části po vzoru těch brněnských.

“Stavba nového města na zelené louce nikdy nebyla snazší. Zájemce o program Brno City Starter od Brna obdrží kompletní architektonickou dokumentaci města včetně plánů inženýrských sítí a licenci na jeho výstavbu kdekoliv v EU. Nové Brno tak může postavit např. v sousedství Brna či Prahy,” představuje projekt jeho šéfka Kateřina Leopoldová.

Kromě programu pro nově vznikající Brna úředníci připravili i balíček Brno City Expansion, který obsahuje jak plány jednotlivých městských částí, tak neuskutečněné projekty z minulosti. “Reagujeme tak na častá volání z jiných měst, která by chtěla okopírovat některé osvědčené projekty z bohaté brněnské minulosti.”

Koncept výstavby nového města po vzoru jiného není žádnou novinkou. Z nedávné historie jmenujme například bavorský Neugablonz sudetských Němců odsunutých z Jablonce nad Nisou nebo New York (původně New Amsterdam) evropských přistěhovalců. “Pojmenování nových Brn je zcela v jejich kompetenci, ale pouze to, které ve svém názvu zachová slovo ‘Brno’ má nárok na status našeho partnerského města.”

Brno třeba na Hané

“myBrno je ekonomicky efektivní ve všech geografických a klimatických podmínkách. Projekt lze snadno přizpůsobit dokoupením některého z Brno Pluginů, jenž originální plán upravují,” upozorňuje Martin Rosický z magistrátu. Zájemce tak může snadno eliminovat například sociálně vyloučené lokality s balíčkem Brno Relax, který Zábrdovice nahrazuje novým městským parkem, nebo povzbudit mladou místní ekonomiku balíčky Brno Shopping a Brno Manhattan, jež dokončují všechny komerční developerské projekty a ztrojnásobují plochu obchodů a kanceláří.

“Samozřejmě jsme mysleli i na dopravní situaci ve městě. Součástí základního programu myBrno je už do polí odsunuté nádraží a za poplatek jsou k dispozici plány na výstavbu metra,” dodává Leopoldová.

“Jádrem projektu jsou snadná škálovatelnost a variabilita. Zájemce si zvolí jen ty lokality a městské části, které využije a ty pak sloučí do kompaktního celku.” Nová Brna tak můžou omezit výstavbu řídce zalidněných rezidenčních oblastí Černá Pole, Stránice či Staré Brno a historické jádro přímo obalit prstencem sídlišť. K dispozici je dokonce balíček Brno Tourist, který město eliminuje zcela a na zelené louce ponechává pouze hrad Špilberk s vilou Tugendhat na vnitřním nádvoří. Nové Brno lze tak snadno přizpůsobit pro horská pásma alpských štítů i rovinatou krajinu polských jezer. “Je to takové puzzle,” shrnuje Leopoldová.

Projekt okamžitě vyvolal živou odezvu především na Tovačovsku, kde bezprostředně začali s implementací Brno Hyper pluginu na předměstí obce Troubky. Obchodní dům Olympia tam má stát na jaře roku 2013.

myBrno je City Identita v praxi

Že město dokáže plánovat i v dlouhodobé perspektivě dokazuje vhodné načasování projektu. myBrno totiž staví na základech City Identity města, kterou si magistrát nechal vytvořit podle svých dlouhodobých verbálních priorit.

“Dodržování verbálních priorit v nových Brnech budou kontrolovat naši inspektoři,” upozorňuje šéfka identity Marie Zezůlková. Pro ně je připraven Brno City Identity Handbook, který kromě priorit obsahuje i seznam důležitých symbolických a ekonomických znaků budoucího města. “Naši inspektoři se zaměří především na plnění kvót v počtu hracích automatů. Brna, která se příliš odchýlí od Brna, nemohou počítat s podporou Brna.”

Na závěr se však loučí povzbudivou zprávou. “Brno není New York, ale New York může být Brno,” s úsměvem prezentaci končí Zezůlková.

6 Komentářů

  • Vlastimil Jahoda

    Kvůli projektu myBrno prý už několik evropských měst připravuje žalobu z důvodu porušení autorských práv.

    Španělská Barcelona se ohrazuje proti tomu, že součástí většiny Brno Pluginů je nějaký rozestavěný nesmysl, jehož dostavba se zas protáhne aspoň na deset let. Tohle prý vymyslel Gaudí už dávno. Zatím španělští radní ovšem tápou, kdy přesně. Formální stížnosti se pravděpodobně Brno dočká, až jim v půlce listopadu skončí siesta.

    Jihu Itálie se zase nelíbí balíček Brno Politics, který kopíruje jejich zaběhlé sociální struktury. Ačkoliv Palermo připravuje stížnost ve Štrasburku, okamžitě dodává, že jsou otevřeni mimosoudnímu vyrovnání, protože “rozumní lidi se vždycky nějak dohodnou a nikdo přece nechce, aby se někomu něco stalo”.

    Bratislava se chystá vymámit nějaká eura z brněnské metropole, protože to prý vymysleli první, jen mají na Slovensku pomalý internet, tak to nestihli vyhlásit. Primátor Bratislavy doc. RNDr. Milan FTÁČNIK, CSc. nejdřív nechtěl situaci komentovat, ale nakonec vytáhl ze stolu šanon s nápisem mojaBratislava a vítězoslavně prohlásil: “Všetko možme doložiť.”

    Pozitivní ohlasy naopak vzbudilo myBrno za oceánem, kde místní Moravané v Las Vegas už pořádají veřejné sbírky na zakoupení pluginu Brno Casino, který krásně rozšíří už tak dost děsivý místní kolorit, a oni tak budou moci mít uprostřed pouště svoje vlastní Brno. “Chodí tu lidi s čepicemi a chtějí peníze. V noci jsou tu všichni dost opilí, tak jim je dávají,” shrnuje aktuální dění hlídač parkoviště, kterému se mi podařilo dovolat.

    Snažil jsem se k situaci získat i nějaké vyjádření Magistrátu, ale zrovna byli všichni na obědě.

  • “Reagujeme tak na častá volání z jiných měst, která by chtěla okopírovat některé osvědčené projekty z bohaté brněnské minulosti.” – která to jsou, prosím?

  • Žít největší Brno v Reykjaviku, jediném městě na Islandu
    http://grapevine.is/News/ReadArticle/Reykjavk-Remains-Only-City-In-Iceland
    vzali si příklad z největšího Brna

  • Radek ze Šouší

    Konečně se zabrání drancování našeho duchovního bohatství. Jako křiklavý příklad uveďme jen neautorizované zneužití Obléhání(c) Brna(c) Švédy(c), které zcela bezostyšně ve čtyřicátých letech kopírovali v Petrohradu (a bez uvedení autorství a odvedení příslušných poplatků se tím camraj doteť).

Leave a Reply


Další zprávy

  • Hlavní článek Otevřenost Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Když jde o zájmy města, musí jít osobní preference stranou. Hnutí Žít Brno se proto jednoznačně přidává na stranu profesorů a docentů Fakulty architektury VUT, kteří odmítají, aby se děkanem stal buran, který zastává alternativní názory. Jak správně konstatuje Ivan Ruller či Josef Chybík, jmenováním Rostislava Koryčánka by se mohly přerušit dobré vztahy mezi městem Brnem a fakultou a architekt Petr Pelčák by mohl přijít o zakázky, které od města dostává. Tomu je potřeba zabránit za každou cenu Lidé z [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    Tentokrát se diskuze uskuteční v Café Paradigma na Marešové 8 (za FSS), ve středu 11. června od 18 hodin. Otevřenost má být dle Marušky Z. jedna z “verbálních priorit” města Brna, ale jak víme, město Brno si naopak zakládá na tom, že utajuje i územní plán, jak dokládá legendární projekt Odboru územního chaosu a destrukce, N.E.P.O.V.Í.M. Vytáhnout smlouvy z městských firem trvá roky, o proaktivním zveřejňování si můžeme nechat leda zdát. Účast nikým nevolené veřejnosti na tvorbě územního plánu či [...]

    Čti dál →
  • Ekonomika Hlavní článek Rozvoj Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    V dnešní rozpočtově nelehké době je potřeba šetřit, kde se dá. To si uvědomují dokonce i v Černovicích a proto se snaží přicházet s novými a neotřelými nápady, kde přijít k nějaké té koruně. Na přelomu roku tak ušetřili zbavením se dvou nepohodlných radních, letos plánují prodat černovickou pískovnu. Média jsou k Černovicím nespravedlivá. Pokud už o této malebné čtvrti píší, je to buď v souvislosti s Psychiatrickou nemocnicí, nebo jde o křivé nařčení z lumpáren. Ať už jde o [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Do voleb zbývá zase o týden míň, proto je čas na další diskuzní téma. Tentokrát se podíváme na proslulé brněnské územní plánování, které pod patronací Ladi Macky a Mgr. Kateřiny Leopoldové z Odboru územního chaosu a destrukce nabývá dost apokalyptických podob. Debata proběhne ve středu 28. května od 18 hodin v Eleven clubu na Dominikánské 11. “Brno, jediný vtip, ve kterém lze bydlet”, je sice moc príma, pokud se však bude město urbanisticky vyvíjet tak, jak Macek s Leopoldovou plánují [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Jedním slovem: Takurčitě! Podrobně: Jak vypadá územní plánovaní v Brně, všichni víme. Útvar hlavního architekta byl před mnoha a mnoha lety zrušen, obsahově příbuznou funkci dnes zastává Kateřina Leopoldová, šéfka odboru, jemuž nikdo neřekne jinak než Odbor územního chaosu a destrukce. Leopoldová razí tezi, že na OUPRu (ve skutečnosti odbor územního plánování a rozvoje) není místo pro odbornost a architekturu, že zdejší zaměstnanci jsou pouhými úředníky s razítkem. Všechny, kteří kdy nesouhlasili s nějakým hypermarketem a snažili se dodržovat územní [...]

    Čti dál →
  • Bezpečnost Hlavní článek Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Poslední dobou nám chodí různé maily – v mnoha z nich se nás lidé ptají, proč chodí bílí do vězení na 10 let a Romové jen na dva, proč mají Romové vyšší příspěvky než Češi atakdále… Jsme si vědomi, že se v tomto tématu nemůžeme poměřovat s nejoblíbenějším českým politikem, Tomiem Okamurou, který si téma Romů zvolil z ryze populistických důvodů, a pokud by v české společnosti obdobně rezonovalo například téma ženské obřízky, tak by se na billboardu vyfotil s [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Portál primátora Radnice Rozvoj Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    (Aktualizace 14.4.2014) Chceme tímto poděkovat nejlepšímu Primátorovi, Bc. Romanu Onderkovi, za jeho dlouhodobý přínos pro rozvoj našeho města v duchu populárních kolotočářských tradic. Dlouhodobě nehledí na módní zájmy a potřeby obyvatel, ale koncepčně plánuje a buduje. Před rokem a půl jsme napsali, že AUpark bude postaven za jakýchkoli okolností a naše predikce se naplnila. Uprostřed ničeho vyroste obrovská tržnice a Krno se může těšit na další, tolik populární, dopravní kolaps – tentokrát na ulicích Opuštěná a Zvonařka. Magistrát podporuje lokální [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Jak jsme zjišťovali, jak fungují městské firmy. Brněnské městské firmy stále smlouvy neposkytují. Ke smlouvám na opravu ulice Milady Horákové, rekonstrukci Riviéry či na SMS jízdenky se nelze dostat. Brno, 8. 4. 2014 – V rámci přípravy na úlohu zastupitelů jsme se chtěli zorientovat v tom, jak fungují městské firmy. První test byl, jak poskytují informace. Výsledek je tragický. 19 dnů po odeslání žádosti informaci máme smlouvy od pouhých tří městských firem, Lesy města Brna nás poslaly k nahlédnutí do [...]

    Čti dál →