Biskupské gymnázium otevře obor Street art

2. 11. 2011 11.36 19 komentářů
Krněnské Biskupské gymnázium se připravuje na velké změny. Svou křesťanskou orientaci a tradiční napojení na katolickou církev se chystá od Velikonoc doplnit o nový studijní obor Street art, graffiti a hiphopová kultura.

Street art dokáže poutavě vyprávět o tradičních křesťanských hodnotách

„Někoho to může překvapit, ale propojení street artu a křesťanství je naprosto logické,“ vysvětluje ředitel školy Karel Mikula. „Křesťanství má silnou tradici angažovaného působení ve veřejném prostoru. Zkuste dnes dostat problémové mladé lidi do kostela, vysmějou se vám. Tak jdeme my za nimi, na ulici,“ dodává a na důkaz ukazuje odřené lokty a kolena. „Hiphopová kultura je nám skutečně blízko,“ doplňuje ho brněnský biskup, Mons. Vojtěch Cikrle. „Když si pročtete Nový zákon, najdete spoustu míst, kde se Kristus hněval ne nepodobně dnešním hiphoperům. A každý hiphoper by zase chtěl být tak trochu Spasitel. Yeah.“

Gymnázium se navíc může odkázat na své minulé úspěchy – odchovalo například známého sprejera, který v ulicích šíří evangelium pod značkou TIMO. „Všechno bude,“ věří nejlepší a jediný krněnský sprejer TIMO, jehož identitu sice redakce zná, ale není to žádná sláva. Jeho graffiti jsou dnes legendární po celém Krně, hlavně ve čtvrti Starý Lískovec a části Bohunic. „Rychle postavené krychle,“ rádobyvtipně glosuje svoje studijní působení na Bigy.

A není zdaleka jediný, komu se podařilo prolnout svou víru a hiphopovou kulturu. Ke kázání v ulicích a klubech se čas od času připojuje i dívčí „vokální“ duo Čokovoko, které se ke křesťanskému odkazu hlásí například v „písních“ Desatero nebo Autostimulace.

"Save the ballet. Save the opera. Get angry." I tady působil misionář MonsGraf. Albert Vickery

Hlavně se nevztekat

Nový studijní program bere vedení gymnázia smrtelně vážně. Nesporným úspěchem je fakt, že pro svou misijní činnost dokázalo získat kanovníka ze země, která je kolébkou graffiti: z Anglie. Dvaašedesátiletý MonsGraf. Albert Vickery patří k nejzkušenějším misionářům s působivými výsledky. Mezi jeho nesčetnými úspěchy obzvlášť vyčnívá ovečka, kterou objevil v devadesátých letech v zapadlém nápravně výchovném ústavu na předměstí Manchesteru, a která evangeliu později zcela propadla – Banksy. Redakce jeho identitu samozřejmě zná. „Otec Albert mě naučil všechno, co k šíření víry potřebuju – rychle sbalit barvy, včas zdrhnout, nenosit hoperský gatě a v cele sedět klidně, hlavně se nevztekat. Přišijou ti pak vždycky něco navíc,“ popisuje tvrdou a pro Krňana nepochopitelnou realitu v konzervativní britské společnosti, kde má street art dodnes pověst zapovězeného ovoce.

Otce, syna a milenku Vickery jejich pouť slzavým Mariánským údolím dovedla až do Krna. „Procestoval jsem celý svět, ale až tady jsem našel klid,“ blaženě se usmívá devatenáctiletý Matthew, a jeho otec kývá. „Je to ráj. Občas dokonce narazím na nějaké to jabko, zvlášť kolem třetí čtvrté ráno, když tančím na baru,“ laškovně se usmívá i Albert.

Štěstí přeje připraveným

Vickeryho misie si všiml i zločinecký časopis Respekt.

Před týdnem nicméně dostala misie nové téma. „Připravoval jsem se na úvodní předmět nového oboru,“ popisuje říjnové události stárnoucí grafiťák Albert. „Situace kolem zrušení krněnské opery je přesně to téma, na které jsem čekal, a které mělo odstartovat mou výuku. Napsal jsem tedy černým fixem na zeď Nové radnice úvodní formulku: ‘Zachraňte balet. Zachraňte operu. Naštvěte se.’ Metodiku jsem přitom převzal od kolegy Stéphane Hessela, jeho učebnice se jmenuje Naštvěte se! a je to vtipný, studenti by si to určitě užili.“ Napoprvé jeho pokus nevyšel. „Než si toho někdo všiml, musel jsem to na zeď načmárat pětkrát. Každou noc jsem tam šel znovu, vždycky to přes den umyli, nechápu to, fuck yeah,“ stěžuje si.

První si jeho evangelia všimla policie. „Pohotovým strážníkům se podařilo dvaašedesátiletého sprejera zadržet,“ pochlubila se na svém webu. Po jedenácti hodinách, strávených v cele, ho propustila s četnými pohmožděninami a čtyřmi obviněními, které hrozí nepodmíněným šestiletým trestem. „Udělal jsem školáckou chybu, neměl jsem se vztekat,“ přiznává své rezervy MonsGraf. Vickery, už zase s úsměvem na nateklé tváři. „Neboj,“ vzkazuje TIMO.

Pro nový studijní program to ale neznamená velké komplikace. Naopak. „Vyučovat předmět street art přímo v cele nám přijde inspirativní, studentům většiny předmětů zcela chybí praxe,“ chválí Vickeryho metody ředitel gymnázia. „Tady jsou s ní v přímém kontaktu.“

„Neboj,“ vzkazuje TIMO

19 Komentářů

  • Ten Respekt tím “SAFE (sic!) the opera” zklamal…

  • To by mě zajímalo, jestli typografii v nápisu zmrvil už seniorský “sprejer”, nebo až tiskový mluvčí MP v linkované zprávě. Podle fotky to vypadá, že nedovzdělancem je tu MP – tedy konkrétně šifra (dk).

    • Honza v pruhovaném tričku

      (dk) je Denisa Kapitančiková, tisková mlufčí krněnských strážníků a autorka mnoha legendárních svodek o uvízlých koťátcích a nebezpečných sprejerech.

    • Michal Kašpárek

      V původní svodce z 26. 10. se správně píše “save”. Šotek řádil jinde.

      • O “Save/safe” mi nešlo, mě zaujalo “speciální” nakládání s mezerami kolem interpunkce. Třeba ty mezery před Save bych opravdu v grafiťáckém nápisu odhadnout nedokázat: …který barvou znečišťoval nápisy “ Save the opera ! Get angry !“ budovu Magistrátu…

    • sprejerzbigy

      ”seniorský sprejer” je rodilý mluvčí z Británie..

  • je to docela trapné :-/

  • I’m not a “sprayer”! I wrote in pen! I’ve never written on walls before! I was/am angry about the decision to close the Janacek Theatre and I was/am of the opinion that the “passive response” to this decision/proposal is unlikely to achieve anything, or win support from the majority of non-opera/ballet supporters, i.e. the pleasant procession through Brno, which was called a “protest march”, and the petition are exacltly what the makers of this decision expected from the cultured, educated, intelligent minority they are offending. So I bought a permanent black marker pen and I wrote, in anger, on the New Town Hall, “Save the opera! Save the ballet! Get angry!”. It was my protest against the closure of the Janacek Theatre. My protest against abandoning the opera and pushing the ballet company into a corner of Mahenov Theatre.
    Every citizen of Brno should be angered by this decision that will reduce our city to an uncultured village. What will be sacrificed next? If there is no opera and a reduced ballet, surely there will be less need for JAMU, so let’s cut that, etc. etc. Cut culture from Brno and built more casinos and betting shops, that’s the way to make our City great… and our City Council and its Mayor wealthier???

    • žádná reakce redakce???

      • Honza v pruhovaném tričku

        Albert to řekl perfektně, není co dodat.. (a po mejlu s ním řešíme, jak to zaonačit, aby se mohl vrátit)

    • Paul McCartney

      The butter wouldn’t melt it, so I put it in the pie!

    • I understand why Mr Vickery has done it but I must admit I do not approve of things which are generally thought to be illegal and wrong. Is anyone here trying to suggest that regular vandalism (if one writes in pen on a building his/her signature or “I love Lucy”) is wrong, but if a proper citizen who is legitimately angry does it, it is okay? I hardly think so. It is hypocrisy, for crying out loud. The law applies to everyone. If you start damaging public property because you are angry at your mayor, you are just like him. You are wasting the taxpayers’ money. There is no such thing as “innocent vandalism”, just like nobody is a “sort of a killer”. Mr Vickery could have put on a clown face mask and sit down in the middle of a street with a huge banner. Or he could have put together a group of his expat friends who would play God Save the Queen on trumpets over and over. I am sorry, but showing one’s dissatisfaction with the local administration by vandalism which the same administration was elected/appointed to eliminate is just plain stupid.

  • Týna Bárt.

    Jsem moc ráda, že to pan profesor Vickery udělal. Říkám si, že jako cizinec projevil opravdový zájem o Brno a jako jeden z mála to dal patřičně najevo. Jak se k tomu postaví zbytek obyvatelstva, nevím. Občas je nějaké to hanobení majetku na místě. Fandím Vám!

  • Honza v pruhovaném tričku

    Mimochodem, společenskou nebezpečnost Albertovy akce ilustruje i to, že nápis Save the Opera atd. je na skleněné infobudce pod hodinama ještě teď. Argument, že nejde umýt, je kravina: stačí přejet prstem a jde dolů. To jen pro pořádek..

Leave a Reply


Další zprávy

  • Hlavní článek Otevřenost Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Když jde o zájmy města, musí jít osobní preference stranou. Hnutí Žít Brno se proto jednoznačně přidává na stranu profesorů a docentů Fakulty architektury VUT, kteří odmítají, aby se děkanem stal buran, který zastává alternativní názory. Jak správně konstatuje Ivan Ruller či Josef Chybík, jmenováním Rostislava Koryčánka by se mohly přerušit dobré vztahy mezi městem Brnem a fakultou a architekt Petr Pelčák by mohl přijít o zakázky, které od města dostává. Tomu je potřeba zabránit za každou cenu Lidé z [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    Tentokrát se diskuze uskuteční v Café Paradigma na Marešové 8 (za FSS), ve středu 11. června od 18 hodin. Otevřenost má být dle Marušky Z. jedna z “verbálních priorit” města Brna, ale jak víme, město Brno si naopak zakládá na tom, že utajuje i územní plán, jak dokládá legendární projekt Odboru územního chaosu a destrukce, N.E.P.O.V.Í.M. Vytáhnout smlouvy z městských firem trvá roky, o proaktivním zveřejňování si můžeme nechat leda zdát. Účast nikým nevolené veřejnosti na tvorbě územního plánu či [...]

    Čti dál →
  • Ekonomika Hlavní článek Rozvoj Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    V dnešní rozpočtově nelehké době je potřeba šetřit, kde se dá. To si uvědomují dokonce i v Černovicích a proto se snaží přicházet s novými a neotřelými nápady, kde přijít k nějaké té koruně. Na přelomu roku tak ušetřili zbavením se dvou nepohodlných radních, letos plánují prodat černovickou pískovnu. Média jsou k Černovicím nespravedlivá. Pokud už o této malebné čtvrti píší, je to buď v souvislosti s Psychiatrickou nemocnicí, nebo jde o křivé nařčení z lumpáren. Ať už jde o [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Do voleb zbývá zase o týden míň, proto je čas na další diskuzní téma. Tentokrát se podíváme na proslulé brněnské územní plánování, které pod patronací Ladi Macky a Mgr. Kateřiny Leopoldové z Odboru územního chaosu a destrukce nabývá dost apokalyptických podob. Debata proběhne ve středu 28. května od 18 hodin v Eleven clubu na Dominikánské 11. “Brno, jediný vtip, ve kterém lze bydlet”, je sice moc príma, pokud se však bude město urbanisticky vyvíjet tak, jak Macek s Leopoldovou plánují [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Jedním slovem: Takurčitě! Podrobně: Jak vypadá územní plánovaní v Brně, všichni víme. Útvar hlavního architekta byl před mnoha a mnoha lety zrušen, obsahově příbuznou funkci dnes zastává Kateřina Leopoldová, šéfka odboru, jemuž nikdo neřekne jinak než Odbor územního chaosu a destrukce. Leopoldová razí tezi, že na OUPRu (ve skutečnosti odbor územního plánování a rozvoje) není místo pro odbornost a architekturu, že zdejší zaměstnanci jsou pouhými úředníky s razítkem. Všechny, kteří kdy nesouhlasili s nějakým hypermarketem a snažili se dodržovat územní [...]

    Čti dál →
  • Bezpečnost Hlavní článek Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Poslední dobou nám chodí různé maily – v mnoha z nich se nás lidé ptají, proč chodí bílí do vězení na 10 let a Romové jen na dva, proč mají Romové vyšší příspěvky než Češi atakdále… Jsme si vědomi, že se v tomto tématu nemůžeme poměřovat s nejoblíbenějším českým politikem, Tomiem Okamurou, který si téma Romů zvolil z ryze populistických důvodů, a pokud by v české společnosti obdobně rezonovalo například téma ženské obřízky, tak by se na billboardu vyfotil s [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Portál primátora Radnice Rozvoj Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    (Aktualizace 14.4.2014) Chceme tímto poděkovat nejlepšímu Primátorovi, Bc. Romanu Onderkovi, za jeho dlouhodobý přínos pro rozvoj našeho města v duchu populárních kolotočářských tradic. Dlouhodobě nehledí na módní zájmy a potřeby obyvatel, ale koncepčně plánuje a buduje. Před rokem a půl jsme napsali, že AUpark bude postaven za jakýchkoli okolností a naše predikce se naplnila. Uprostřed ničeho vyroste obrovská tržnice a Krno se může těšit na další, tolik populární, dopravní kolaps – tentokrát na ulicích Opuštěná a Zvonařka. Magistrát podporuje lokální [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Jak jsme zjišťovali, jak fungují městské firmy. Brněnské městské firmy stále smlouvy neposkytují. Ke smlouvám na opravu ulice Milady Horákové, rekonstrukci Riviéry či na SMS jízdenky se nelze dostat. Brno, 8. 4. 2014 – V rámci přípravy na úlohu zastupitelů jsme se chtěli zorientovat v tom, jak fungují městské firmy. První test byl, jak poskytují informace. Výsledek je tragický. 19 dnů po odeslání žádosti informaci máme smlouvy od pouhých tří městských firem, Lesy města Brna nás poslaly k nahlédnutí do [...]

    Čti dál →