Krněnská ZOO propustí pětinu zvířat

3. 11. 2011 7.51 27 komentářů
Zoologická zahrada Krno bude propouštět. Snížení počtu zvěře až o dvacet procent je podle ředitele zahrady Martina Hovorky jen jedním z úsporných opatření, které zahrada plánuje. 

Krněnská zoo tak reaguje na dvacetiprocentní snížení dotací příspěvkovým organizacím od města. “Najali jsme externího auditora. Která zvířata musí zmizet, vybere medvěd,” sdělil Hovorka. Kritici se tak obávají, že v ZOO zůstane pouze žába a zajíc.

Balů jde na odborovou schůzi (zdroj: rozhodně ne Rovnost)

Propouštění zvěře kritizují také představitelé zvířecích odborů, vlčice Akéla a medvěd Balů: “O hyeny, lenochody, nebo papoušky nemáme strach, ti se v Krně uchytí. Ale co si počne had, krtek a vypelichaný sokol?”

Většina odborově neorganizovaných zvířat propouštění tak vážně nebere, jak sdělily redakci například lamy: “Nemáme strach. Vždycky můžeme jít do IBM, nebo Moravia IT.” Mýval, jenž nechtěl být jmenován, dostal prý nabídku z městských lázní: “Hledají kotelníka, o tom jsem vždy snil,” uvedl.

O svoji budoucnost se nebojí ani většina lidoopů, lukrativní nabídky z televizních reality show museli kvůli smlouvě se ZOO odmítat již několik let, současná krize jim však paradoxně otevřela nové možnosti: “Díky vyhazovu ze ZOO teď nevím, kam dřív. Pro Novu píšu sitcom a pro Krno územní plán,” sdělil redakci jeden ze šimpanzů. Díky svým konexím již prosadil gorily do Městské policie a orangutany za městské přepážky.

Někteří však mají strach, například orel mořský vyjádřil vážné obavy o svoji budoucnost: “Vypínat se majestátně nad krajinou vás dnes už neuživí. Asi se nechám přeškolit na supa a poletím dělat exekutora.” Odborově neorganizovaní vlci se pak zajímali o cestu do Modřic. “Ve Frutě dělají hořčici. Třeba se nám podaří namaskovat za hyeny,” uvažoval nahlas vůdce smečky renegátů.

Připravovaný remake King-Konga s Krněnským lidoopem se má odehrávat na AZ-Tower (zdroj: ČT Krno)

Kdo se změn vůbec nebojí, jsou surikaty: “My na to dlabem, nám stačí zapanáčkovat a Hašek sype,” uvedla surikatí kmotra ve svém honosném podzemním budoáru. “Žijem, jak se dá,” upřesnila.

Ani ředitel Hovorka se změn neobává: “Nižší tvorové by měli konečně pochopit, že zvěř je tu kvůli ZOO, nikoliv naopak. Zvláště pak v současné složité ekonomické situaci by se měl každý zamyslet především nad sebou. Nechci kritizovat konkrétně slony, ale máme tu zvířata, kterým by sloní snídaně stačila na jeden rok, dva měsíce a dvacet tři dní. Takže každý by měl začít především u sebe, sloni.”

Nejen v ZOO, ale i v Krně se ovšem šíří řeči, že za nutným šetřením nestojí krize, ale finanční potřeba připravit zázemí rodícímu se drakovi. Ředitel Hovorka tuto spekulaci ovšem odmítá: “Tak to vůbec není. Kdyby jsme drakovi nedali, co potřebuje, sežere nás všechny aji s chlupama. Příprava zázemí tudíž probíhá raději na striktně dobrovolné bázi,” upřesnil Hovorka neurčitě.

Škrty ale nečekají jen místní zvěrstvo, postihnou i stánky s občerstvením, či veřejné toalety: “Nebudou se rušit, ale slučovat,” zdůraznil Hovorka, “stejně nikdo nepoznal rozdíl.” Strategie úspor je však jasná: “Co vydělává, to musí pryč. My žijeme z příspěvků,” zakončil ředitel ZOO.

27 Komentářů

  • Jestliže zoo propustí dvacet procent zvířat a po tomto propuštění zůstane jen žába a zajíc (2), tak to znamená, že v zoo je dva a půl zvířete. To není zoo, to je můj dvorek a mrazák dohromady.

  • Laura Malátná

    Ad veřejné wc – nevrhuji jedno centrální. S centralizovanou správou přímo z magistrátu. Jinak se to může vymknout kontrole.

    No a k tomu propouštění – pozor na to. Chytsané změny povedou, jak jsem z článku pochopila, k ješě většímu nárustu nezaměstnanosti v populaci homo sapiens, kterýžto z toho bude (to víte, je trochu omezenzeý) vinit propuštěnou zvěř. To může vyústit – i s ohledem na zvýšení všech nákladů na běžný provozní život po novém roce – k ostré mezidruhové válce.

    Pozor na to. navrhuji invetsovat do zesílení represivních složek. A zde by se uplatnili i ti orlové – namísto vrtulníků. Akorát bude potřeba doučit je zacházení s vysílačkou. Nebo jejich lidksé druhy déoučit používání telepatické komunikace.

  • Je vidět, že na ředitele Hovorku je toho opravdu trochu moc, když dokonce zapomněl, že slony v krněnské zoo už dááávno nikdo neviděl – dostali kvůli svým přehnaným finančním nárokům padáka ještě před jeho příchodem.

    • To, že tam sloni nejsou, ještě neznamená, že mu někdo nedává podepsat faktury za sloní žrádlo.

  • A co bude dělat chudák páv? Když už je jediné teplé místo obsazeno?

  • Zda se mi, ze Vam takto ZOO zakrni….

  • Ve skutečnosti nic z tohoto není pravda – o 20 % se nebude snižovat počet zvířat, ale celková hmotnost zvířat. To se pak nemůžeme divit, že surikaty jsou v pohodě, zatímco medvědi kverulují.

  • Já navrhuji v zoo krmit zvířata diplomy Onderky, Judr. Švejka a paní taky inženýrky Bohuňovské. Pak snad nebude potřeba stav snižovat. Případně můžeme medvědovi přihodit i celou tučnou paní taky inženýrku.

  • Chudák krokodýl, na tohle se netěšil…

  • Redakční šotek bohužel zapracoval a v článku se tak ocitla poměrně zásadní chyba.

    Drak se nerodí, ale líhne.

  • Fanaláma

    Slona jsem v Zoo nevidel. Pravdepodobne uz ho propustili a nebo je to jenom prazdne tabulkove misto, na ktere berou hrozne penez, ale prozira to vedeni organizace!

  • A co vybudovat v ZOO pěkné casino a zaměstnat některé zvířata jako personál? Například na tučňácích by se ušetřilo za pracovní oděv – a páv by šel taky zapojit jako pěkná dekorace. Pro nejmenovanou společnost provozující nejlepší (ne)výherní automaty by jistě nebylo problém nahradit citrony podobiznami různých roztomilých zvířátek a tak by tam mohli chodit již děti raného věku učit se rozpoznávat zvířátka-

  • Fandím Vašemu projektu a článkům, ale jako fanouškovi krněnské zoo mě mrzí několik nepřesností, na nichž svoje mystifikace stavíte. Dobrá mystifikace dle mého názoru používá fakta a staví je do nových, ve vašem případě vtipných souvislostí a pro zpestření si přidá několikero fabulací. Ale dávat do zoo zvířata, která tam nejsou, mi přijde trochu škoda. Nic proti fórku s drakem, ten je na místě, ale proč na sílu potřebovat gorily a orangutany(kteří v Krně v zoo nejsou), kvůli vtípkům, které by stejně dobře fungovaly třeba s lachtanem a paviánem? A co slon? Ten fórek by se dal postavět i jinak, třeba na Bobiškovi, převelikém bizonovi, který se tam opravdu nalézá. Ale jinak supr, fandím Vám i nadále.

    • Pane Mraku, momentálně naše redakce vypsala výběrové řízení na post krnozoolog – senior specialista s úvazkem 2 hodiny ročně a poptávkovou cenou 150.000 Kč bez DPH, placeno zálohově vždy v lednu. Pokud splňujete základní kriteria (VŠ obor veterina apod, uživ. znal. MS Win, 2x ročně návštěva ZOO Krno a znalost data narození nejlepšího starosty největšího města), zašlete svoje CV a motivační dopis na adresu redakce, kterou naleznete v tiráži.

  • Prosím, propusťte ne 20%, ale 100% Hovorky a vyvětrejte.

  • co to je za srandy?

    Co to je za trapnosti tady to?

  • Vám už asi brní v hlavě. Buďte tak laskaví a nedělejte Brnu ostudu a vaše www zrušte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Za pětistovku ročně ráda zaměstnám toho nejpracovatějšího lachtana. Zn. voda zčásti zajištěna.

    • Jindřich Jedlička

      Bohužel,

      lachtani došli. Nejprve uhynula Bobina (mladá samice z Prahy, dcera legendárního Gastona), a nyní uhynul i samec.

      Zbývá jen samice Gejša, je nejstarší (pochází ještě z odchytu, nenarodila se v žádné zoo), ale tu nelze zaměstnat. Ne kvůli jménu, nýbrž protože je dávno ve starobní penzi. Své si dávno odpracovala.

      • Jindrichz Jedlicko, opravdu Bobina uhynula? Je k tomu nekde nejaka reference? Psal jsem o lachtanech na wikipedii..

Leave a Reply


Další zprávy

  • Hlavní článek Otevřenost Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Když jde o zájmy města, musí jít osobní preference stranou. Hnutí Žít Brno se proto jednoznačně přidává na stranu profesorů a docentů Fakulty architektury VUT, kteří odmítají, aby se děkanem stal buran, který zastává alternativní názory. Jak správně konstatuje Ivan Ruller či Josef Chybík, jmenováním Rostislava Koryčánka by se mohly přerušit dobré vztahy mezi městem Brnem a fakultou a architekt Petr Pelčák by mohl přijít o zakázky, které od města dostává. Tomu je potřeba zabránit za každou cenu Lidé z [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    Tentokrát se diskuze uskuteční v Café Paradigma na Marešové 8 (za FSS), ve středu 11. června od 18 hodin. Otevřenost má být dle Marušky Z. jedna z “verbálních priorit” města Brna, ale jak víme, město Brno si naopak zakládá na tom, že utajuje i územní plán, jak dokládá legendární projekt Odboru územního chaosu a destrukce, N.E.P.O.V.Í.M. Vytáhnout smlouvy z městských firem trvá roky, o proaktivním zveřejňování si můžeme nechat leda zdát. Účast nikým nevolené veřejnosti na tvorbě územního plánu či [...]

    Čti dál →
  • Ekonomika Hlavní článek Rozvoj Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    V dnešní rozpočtově nelehké době je potřeba šetřit, kde se dá. To si uvědomují dokonce i v Černovicích a proto se snaží přicházet s novými a neotřelými nápady, kde přijít k nějaké té koruně. Na přelomu roku tak ušetřili zbavením se dvou nepohodlných radních, letos plánují prodat černovickou pískovnu. Média jsou k Černovicím nespravedlivá. Pokud už o této malebné čtvrti píší, je to buď v souvislosti s Psychiatrickou nemocnicí, nebo jde o křivé nařčení z lumpáren. Ať už jde o [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Do voleb zbývá zase o týden míň, proto je čas na další diskuzní téma. Tentokrát se podíváme na proslulé brněnské územní plánování, které pod patronací Ladi Macky a Mgr. Kateřiny Leopoldové z Odboru územního chaosu a destrukce nabývá dost apokalyptických podob. Debata proběhne ve středu 28. května od 18 hodin v Eleven clubu na Dominikánské 11. “Brno, jediný vtip, ve kterém lze bydlet”, je sice moc príma, pokud se však bude město urbanisticky vyvíjet tak, jak Macek s Leopoldovou plánují [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Jedním slovem: Takurčitě! Podrobně: Jak vypadá územní plánovaní v Brně, všichni víme. Útvar hlavního architekta byl před mnoha a mnoha lety zrušen, obsahově příbuznou funkci dnes zastává Kateřina Leopoldová, šéfka odboru, jemuž nikdo neřekne jinak než Odbor územního chaosu a destrukce. Leopoldová razí tezi, že na OUPRu (ve skutečnosti odbor územního plánování a rozvoje) není místo pro odbornost a architekturu, že zdejší zaměstnanci jsou pouhými úředníky s razítkem. Všechny, kteří kdy nesouhlasili s nějakým hypermarketem a snažili se dodržovat územní [...]

    Čti dál →
  • Bezpečnost Hlavní článek Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Poslední dobou nám chodí různé maily – v mnoha z nich se nás lidé ptají, proč chodí bílí do vězení na 10 let a Romové jen na dva, proč mají Romové vyšší příspěvky než Češi atakdále… Jsme si vědomi, že se v tomto tématu nemůžeme poměřovat s nejoblíbenějším českým politikem, Tomiem Okamurou, který si téma Romů zvolil z ryze populistických důvodů, a pokud by v české společnosti obdobně rezonovalo například téma ženské obřízky, tak by se na billboardu vyfotil s [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Portál primátora Radnice Rozvoj Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    (Aktualizace 14.4.2014) Chceme tímto poděkovat nejlepšímu Primátorovi, Bc. Romanu Onderkovi, za jeho dlouhodobý přínos pro rozvoj našeho města v duchu populárních kolotočářských tradic. Dlouhodobě nehledí na módní zájmy a potřeby obyvatel, ale koncepčně plánuje a buduje. Před rokem a půl jsme napsali, že AUpark bude postaven za jakýchkoli okolností a naše predikce se naplnila. Uprostřed ničeho vyroste obrovská tržnice a Krno se může těšit na další, tolik populární, dopravní kolaps – tentokrát na ulicích Opuštěná a Zvonařka. Magistrát podporuje lokální [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Jak jsme zjišťovali, jak fungují městské firmy. Brněnské městské firmy stále smlouvy neposkytují. Ke smlouvám na opravu ulice Milady Horákové, rekonstrukci Riviéry či na SMS jízdenky se nelze dostat. Brno, 8. 4. 2014 – V rámci přípravy na úlohu zastupitelů jsme se chtěli zorientovat v tom, jak fungují městské firmy. První test byl, jak poskytují informace. Výsledek je tragický. 19 dnů po odeslání žádosti informaci máme smlouvy od pouhých tří městských firem, Lesy města Brna nás poslaly k nahlédnutí do [...]

    Čti dál →