Primátor Roman Onderka vybral 11 uměleckých děl pro výstavu The Best of…

17. 8. 2011 12.24 2 komentářů

Dobrý den,

dovoluji si Vám zaslat informace o netradiční výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně, pro kterou jsem se stal jedním z kurátorů.

S pozdravem
Roman Onderka, primátor města Brna

Odchozí zpráva neobsahuje viry.

BRNO – Primátor Roman Onderka se stal jedním z kurátorů netradičního projektu k 50. výročí založení Moravské galerie v Brně.

Výstavu The Best of… sestavila společně desítka laických kurátorů nejrůznějších profesí, které vytipovali pracovníci galerie. Kromě primátora Romana Onderky je mezi kurátory i moderátorka Adéla Banášová, teoretický fyzik Petr Hořava, ale i servírka, lékař nebo pracovnice Českých drah.

Výstava si klade za cíl přiblížit umění co nejširšímu publiku. Uplatňuje poněkud provokativní princip, kdy je výběr a výsledná skladba exponátů svěřena do rukou neprofesionálů.

Každý z laických kurátorů získal svůj prostor k vystavení vybraných děl a díky popiskám se návštěvníci dozvědí, co si jednotliví lidé zvolili a proč. Kurátoři mohli libovolně kombinovat různé druhy uměleckých děl, náměty, techniky, stylová či historická období, nebo se naopak zaměřit na jediné téma, předmět.

Expozice primátora Romana Onderky je nazvaná Zastávky ve vzpomínkách“, mottem expozice je citát Blaise Pascala, francouzského matematika, spisovatele i filosofa, „Umění a život má totožný smysl“.

The Best of… je výstava, jakou Brno ještě nevidělo. Přináší závan neotřelého, svěžího vzduchu do důstojné umělecké atmosféry Moravské galerie,“ vysvětluje primátor města Brna Roman Onderka důvody, proč se stal jedním z kurátorů výstavy.

Každé vystavené dílo v expozici Romana Onderky má nějakou souvislost s jeho životem. Jedenáctku uměleckých děl vybral z čistě z osobních, niterných pohnutek a pocitů. Návštěvníci proto v expozici objeví symboly lásky, milované ženy a principu ženství, ale i upozornění na důležitost komunikace, symboly ochránce a stavitele městské budoucnosti.

Klíčovým dílem expozice Romana Onderky v rámci výstavy The Best of… je vyřezávaný dřevěný šachový stolek z 18. století, k němuž je připojen citát B. Franklina Život je druh šachů.”

Co spojuje politiku a šachy? Nutnost taktiky, logiky a strategie, schopnosti myslet několik tahů dopředu, ale také jistá nelítostnost, kdy je nutné něco obětovat, aby člověk něco jiného získal,“ dodává primátor Roman Onderka ke svému výběru uměleckých děl.

Výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu v ulici Husova 14 potrvá od od 19. srpna do 23. října.

K vybraným dílům v expozici primátora Brna Romana Onderky:

  • fotografie Františka Drtikola s názvem Akt; skleněná plastiku Srdce autorů Jaroslava Libenského a Jaroslavy Brychtové; tapisérie Srdcová dáma od Ludmily Kybalové – symboly lásky, milované ženy, principu ženství.
  • plakát Salvadora Dálího Parispřipomínka výjimečného setkání Romana Onderky s Milanem Kunderou.
  • vyřezávaný dřevěný šachový stolek z 18. století – spojení politiky a šachů – nutnost taktiky, logiky a strategie, schopnosti myslet několik tahů dopředu, ale také jistá nelítostnost, kdy je nutné něco obětovat, aby člověk něco jiného získal.

2 Komentářů

  • Ach jo, ach jo… ideální příležitost k sebezbožnění, sebechvále a sebeexhibici. Tam kde vždycky slouží kurátor vystavenému dílu, tady vystavená díla slouží kurátorovi. Nakonec proč ne, ať takto předvede svůj přebohatý kulturou zušlechtěný život včetně plodné diskuze s Milanem Kunderou v Paříži (jak rád vzpomíná příslušný vedoucí příslušného odboru)
    Přitom mu nelze upřít intuitivní dobrý cit pro kvalitní výtvarná díla: hlasoval pro sochu Spravedlnosti před Nejvyšším správním soudem, pro hodiny na nám. Svobody, kotvu na přehradě, zlatý kříž na Petrově…atd. Zasloužil se o bienále Sochy v ulicích a hned po nástupu do funkce vyházel kýče ze své kanceláře které tam zanechal Svoboda a koupil Štolfu, Husáka aj. Určitě je zlou pomluvou, že za své řeči na vernisážích očekává dar v podobě výtvarného díla z výstavy. To mu při jeho příjmech a sběratelské vášni určitě stud nedovolí. A svědčí o jeho pověstné skromnosti, že přijal roli jednoho z amatérských kurátorů a nenárokoval pro svoje kurátorské ambice samostatnou výstavu ve všech prostorách MG a dalších.
    V každém případě dobrý nápad vedení galerie a není divu, že MG je ve srovnání s DÚmB docela úspěšná.

  • Já myslel, že dílo, které primátor třímá v náručí se jmenuje “exekutor zabavuje bidet”, ale možná se mýlím.

Leave a Reply


Další zprávy

  • Hlavní článek Otevřenost Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Když jde o zájmy města, musí jít osobní preference stranou. Hnutí Žít Brno se proto jednoznačně přidává na stranu profesorů a docentů Fakulty architektury VUT, kteří odmítají, aby se děkanem stal buran, který zastává alternativní názory. Jak správně konstatuje Ivan Ruller či Josef Chybík, jmenováním Rostislava Koryčánka by se mohly přerušit dobré vztahy mezi městem Brnem a fakultou a architekt Petr Pelčák by mohl přijít o zakázky, které od města dostává. Tomu je potřeba zabránit za každou cenu Lidé z [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    Tentokrát se diskuze uskuteční v Café Paradigma na Marešové 8 (za FSS), ve středu 11. června od 18 hodin. Otevřenost má být dle Marušky Z. jedna z “verbálních priorit” města Brna, ale jak víme, město Brno si naopak zakládá na tom, že utajuje i územní plán, jak dokládá legendární projekt Odboru územního chaosu a destrukce, N.E.P.O.V.Í.M. Vytáhnout smlouvy z městských firem trvá roky, o proaktivním zveřejňování si můžeme nechat leda zdát. Účast nikým nevolené veřejnosti na tvorbě územního plánu či [...]

    Čti dál →
  • Ekonomika Hlavní článek Rozvoj Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    V dnešní rozpočtově nelehké době je potřeba šetřit, kde se dá. To si uvědomují dokonce i v Černovicích a proto se snaží přicházet s novými a neotřelými nápady, kde přijít k nějaké té koruně. Na přelomu roku tak ušetřili zbavením se dvou nepohodlných radních, letos plánují prodat černovickou pískovnu. Média jsou k Černovicím nespravedlivá. Pokud už o této malebné čtvrti píší, je to buď v souvislosti s Psychiatrickou nemocnicí, nebo jde o křivé nařčení z lumpáren. Ať už jde o [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Do voleb zbývá zase o týden míň, proto je čas na další diskuzní téma. Tentokrát se podíváme na proslulé brněnské územní plánování, které pod patronací Ladi Macky a Mgr. Kateřiny Leopoldové z Odboru územního chaosu a destrukce nabývá dost apokalyptických podob. Debata proběhne ve středu 28. května od 18 hodin v Eleven clubu na Dominikánské 11. “Brno, jediný vtip, ve kterém lze bydlet”, je sice moc príma, pokud se však bude město urbanisticky vyvíjet tak, jak Macek s Leopoldovou plánují [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Jedním slovem: Takurčitě! Podrobně: Jak vypadá územní plánovaní v Brně, všichni víme. Útvar hlavního architekta byl před mnoha a mnoha lety zrušen, obsahově příbuznou funkci dnes zastává Kateřina Leopoldová, šéfka odboru, jemuž nikdo neřekne jinak než Odbor územního chaosu a destrukce. Leopoldová razí tezi, že na OUPRu (ve skutečnosti odbor územního plánování a rozvoje) není místo pro odbornost a architekturu, že zdejší zaměstnanci jsou pouhými úředníky s razítkem. Všechny, kteří kdy nesouhlasili s nějakým hypermarketem a snažili se dodržovat územní [...]

    Čti dál →
  • Bezpečnost Hlavní článek Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Poslední dobou nám chodí různé maily – v mnoha z nich se nás lidé ptají, proč chodí bílí do vězení na 10 let a Romové jen na dva, proč mají Romové vyšší příspěvky než Češi atakdále… Jsme si vědomi, že se v tomto tématu nemůžeme poměřovat s nejoblíbenějším českým politikem, Tomiem Okamurou, který si téma Romů zvolil z ryze populistických důvodů, a pokud by v české společnosti obdobně rezonovalo například téma ženské obřízky, tak by se na billboardu vyfotil s [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Portál primátora Radnice Rozvoj Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    (Aktualizace 14.4.2014) Chceme tímto poděkovat nejlepšímu Primátorovi, Bc. Romanu Onderkovi, za jeho dlouhodobý přínos pro rozvoj našeho města v duchu populárních kolotočářských tradic. Dlouhodobě nehledí na módní zájmy a potřeby obyvatel, ale koncepčně plánuje a buduje. Před rokem a půl jsme napsali, že AUpark bude postaven za jakýchkoli okolností a naše predikce se naplnila. Uprostřed ničeho vyroste obrovská tržnice a Krno se může těšit na další, tolik populární, dopravní kolaps – tentokrát na ulicích Opuštěná a Zvonařka. Magistrát podporuje lokální [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Jak jsme zjišťovali, jak fungují městské firmy. Brněnské městské firmy stále smlouvy neposkytují. Ke smlouvám na opravu ulice Milady Horákové, rekonstrukci Riviéry či na SMS jízdenky se nelze dostat. Brno, 8. 4. 2014 – V rámci přípravy na úlohu zastupitelů jsme se chtěli zorientovat v tom, jak fungují městské firmy. První test byl, jak poskytují informace. Výsledek je tragický. 19 dnů po odeslání žádosti informaci máme smlouvy od pouhých tří městských firem, Lesy města Brna nás poslaly k nahlédnutí do [...]

    Čti dál →