Socha Masaryka se musí přejmenovat na Jošta

22. 11. 2012 8.51 5 komentářů

Naši neoblíbenější zastupitelé konečně vybrali tu správnou sochu markraběte Jošta. Napoprvé vybrala odborná porota příliš odvážný návrh, proto se výsledky soutěže za 1,2 milionů zrušily a vyhlásila se nová. Odborníky přečíslili politici a tak zůstala otevřená cesta pro vítězství toho nejlepšího řešení. Jelikož se Krno dlouhodobě pohybuje proti toku času, musí se jednat o sochu jezdeckou, protože Praha jich má 5 a Krno ani jednu. Ztvárněna musí být natolik realisticky, aby ani kognitivně slabší jedinci neměli problém rozeznat, o co se jedná. Zastupitelé neponechali nic náhodě a vybrali návrh, který o půl roku dříve zvítězil v Jihlavě. Tehdy pod názvem “Jihlavský rytíř.”

Příliš odvážný návrh od zesnulého sochaře Kotrby.

Markrabě Jošt je historiky hodnocen jako zkorumpovaná postava, která po své vládě zanechala Moravu v troskách. Svým historickým odkazem si získal srdce krněnských politiků. Na Moravském náměstí má dle rozhodnutí zastupitelů symbolizovat hodnotu “odvaha.” Postavit 8 metrů vysokou sochu za 6,8 milionů věnovanou korupci, je jednoznačně odvážné gesto. Pohledem na ni si mohou krátit čas cestující MHD, kterým se kvůli úsporám prodlouží intervaly jednotlivých linek.

Zcela nový vítězný návrh pro Krno...

Odvaha tak doplní další, již vyobrazené ctnosti – Spravedlnost, Mírnost a Prozíravost. Jedná se o ctnosti definované Platónem, který patřil ve své době k hlavním odpůrcům demokracie, již považoval za horší formu vládnutí, než je třeba oligarchie. To je rovněž velmi inspirativní, takže se tímto odkazem zastupitelé řídili při distribuci pozemků v Jižním centru, povolováním obludária AUpark nebo nákupem rozpadající se Jalty.

V porotě na sochu Jošta zasedl bývalý primátor, senátor a dnes již zkrachovalý politik, Richard Svoboda.  Ten je předsedou sdružení Jošt Moravský, které stojí za absurdní podmínkou na jezdeckou sochu. Sdružení vybralo 1,4 milionů korun. Určitě potěší, že drtivou část – 1000 000 Kč – zaplatila společnost krněnského kmotra Michala Štefla, OHL ŽS. Ten má dlouhodobý zájem na přesunu krněnského nádraží do bažin, takže je i v popisu jeho práce dělat radost našim politikům.

Ve sbírce na monumentální poctu korupci se dále sešli například Zdeněk Koudelka (10 000), náměstek primátora Oliver Pospíšil (30 000) nebo Roman Onderka (50 000). Díky takové přátelské společnosti nebyl problém prosadit absurdní požadavky na podobu sochy, zrušit jedno výběrové řízení a vyhlásit další, nebo najít zbylých 5,5 milionů v městském rozpočtu.

...starý vítězný návrh z Jihlavy - najděte 16 rozdílů.

Jsme samozřejmě rádi, že se během cesty z Jihlavy do Krna podařilo přejmenovat Jihlavského rytíře na markrabětě Jošta. Dle autora sochy, Jaroslava Róny, je mezi oběma díly 16 rozdílů, jejich hledání se jistě stane i jednou ze soutěžních otázek našeho oblíbeného AZ Kvízu.

Nechceme však pouze bořit a ničit, ale také konstruktivně pomáhat a budovat. Vzhledem k tíživé ekonomické situaci bude proto nejefektivnější přejmenovat na Jošta některou ze stávajících soch. Ideálním adeptem je socha Rudoarmějce, která se nachází přímo na Moravském náměstí. Sice má oblečenou uniformu Rudé armády, což Jošt údajně nenosil, ale stejně tak nejezdil ani na koni, takže je to asi jedno. Socha je vysoká, čímž splňuje hlavní estetický požadavek radnice. Bohužel se však Rudoarmějec nachází v Buštěhradě na rekonstrukci, takže bude třeba počkat.

Nová monumentální socha Jošta Moravského.

Joštů naštěstí není nikdy dost a centrum je přitom doslova zapleveleno zbytečnými postavami. Proto jsme se rozhodli, že přejmenujeme T.G.Masaryka před bývalou Lékařskou fakultou. Masarykovu “nebát se a nekrást” dnes stejně nikdo nerozumí a navíc nereflektuje strategické priority Magistrátu. Druhou sochou pak bude socha Evropy v kašně Parnas – Jošt měl dvě manželky, tak proč nemít i sochu paní Joštové. Evropu v Krně nikdo nepotřebuje. Na závěr pak přejmenujeme sochu Janáčka, jehož hudba je zbytečně složitá a je tak v disharmonii s myšlením našich nejoblíbenějších politiků.

 

 

 

Pokud se chcete zúčastnit slavnostního rebrandingu strnulých postav v našem nejkrásnějším městě, přijďte spolu s námi přejmenovat zastaralého Masaryka na moderního Jošta před Lékařskou fakultu. Slavnostní akt začne v sobotu 24.11. ve 13:00, následně se vydáme přejmenovat i ostatní redundantní postavy, které symbolizují nesrozumitelné hodnoty či ideály.

Pokud to nestihnete, neplačte, najděte ve svém okolí jinou vhodnou sochu – vhodná je opravdu každá – a označte ji cedulí Jošta Moravského.

 

5 Komentářů

  • Kotrbův igráček z první soutěže by se sice “doplňoval” s exekutorem opodál od stejného autora, ale upravený “Jihlavský rytíř” je sochou přinejmenším nápaditější…

  • Ex Centro

    Oprava: na Moravském náměstí (byť tedy co do pojmenování padnoucím k titulovanému velmoži) se nenachází socha Jošta Moravského, ale jeho bratrance z třetího kolene Joštiče Joštoviče Moravoviče. Tak dlouho jeho předci putovali na východ a hledali tu MOravu až ji přešli o pár tisíc kilometrů.

  • Svoboda se někde v zátiší válí a není o něm slechu vidu. Však senátorský plat není k zahození. Takto znuděný Svoboda zřejmě pojal myšlenku, že když on je už ten politický zkrachovalec, tak aspoň SOBĚ SAMOTNÉMU nechá postavit pomník a říká si, že za každý metr výšky pomníku na něj budou “vděční” ODSáci deset let vzpomínat, že bez problému jim vyklidil scénu. SVOBODA NA KONI, to je sen pane Svobodo, co?

  • Buďme alespoň trochu optimisté, jelikož v soše bohudík není ukryta nějaká originální mechanika, např. skleněné koblihy s vlaječkou Brna, které by každé poledne Joštův kůň kadil.

    Takhle nás socha bude něco stát jen na začátku a cca polovinu toho, co nás, již při svém vztyčení, stál velebný primátorův úd na náměstí Svobody.

    Údržba tohoto důležitého orgánu totiž pokračuje dodnes, zatímco Jošt se o svého koně postará sám, a ze svého.

  • Koukal jsem, že je v Krně spousta návrhů na přejmenování u soch na Jošta Moravského. Kde můžu hlasovat, ať vyhraje můj favorit? Nebo to budou všechno Joštové? Proč ne…

Leave a Reply


Další zprávy

  • Hlavní článek Otevřenost Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Když jde o zájmy města, musí jít osobní preference stranou. Hnutí Žít Brno se proto jednoznačně přidává na stranu profesorů a docentů Fakulty architektury VUT, kteří odmítají, aby se děkanem stal buran, který zastává alternativní názory. Jak správně konstatuje Ivan Ruller či Josef Chybík, jmenováním Rostislava Koryčánka by se mohly přerušit dobré vztahy mezi městem Brnem a fakultou a architekt Petr Pelčák by mohl přijít o zakázky, které od města dostává. Tomu je potřeba zabránit za každou cenu Lidé z [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    Tentokrát se diskuze uskuteční v Café Paradigma na Marešové 8 (za FSS), ve středu 11. června od 18 hodin. Otevřenost má být dle Marušky Z. jedna z “verbálních priorit” města Brna, ale jak víme, město Brno si naopak zakládá na tom, že utajuje i územní plán, jak dokládá legendární projekt Odboru územního chaosu a destrukce, N.E.P.O.V.Í.M. Vytáhnout smlouvy z městských firem trvá roky, o proaktivním zveřejňování si můžeme nechat leda zdát. Účast nikým nevolené veřejnosti na tvorbě územního plánu či [...]

    Čti dál →
  • Ekonomika Hlavní článek Rozvoj Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    V dnešní rozpočtově nelehké době je potřeba šetřit, kde se dá. To si uvědomují dokonce i v Černovicích a proto se snaží přicházet s novými a neotřelými nápady, kde přijít k nějaké té koruně. Na přelomu roku tak ušetřili zbavením se dvou nepohodlných radních, letos plánují prodat černovickou pískovnu. Média jsou k Černovicím nespravedlivá. Pokud už o této malebné čtvrti píší, je to buď v souvislosti s Psychiatrickou nemocnicí, nebo jde o křivé nařčení z lumpáren. Ať už jde o [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Do voleb zbývá zase o týden míň, proto je čas na další diskuzní téma. Tentokrát se podíváme na proslulé brněnské územní plánování, které pod patronací Ladi Macky a Mgr. Kateřiny Leopoldové z Odboru územního chaosu a destrukce nabývá dost apokalyptických podob. Debata proběhne ve středu 28. května od 18 hodin v Eleven clubu na Dominikánské 11. “Brno, jediný vtip, ve kterém lze bydlet”, je sice moc príma, pokud se však bude město urbanisticky vyvíjet tak, jak Macek s Leopoldovou plánují [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Jedním slovem: Takurčitě! Podrobně: Jak vypadá územní plánovaní v Brně, všichni víme. Útvar hlavního architekta byl před mnoha a mnoha lety zrušen, obsahově příbuznou funkci dnes zastává Kateřina Leopoldová, šéfka odboru, jemuž nikdo neřekne jinak než Odbor územního chaosu a destrukce. Leopoldová razí tezi, že na OUPRu (ve skutečnosti odbor územního plánování a rozvoje) není místo pro odbornost a architekturu, že zdejší zaměstnanci jsou pouhými úředníky s razítkem. Všechny, kteří kdy nesouhlasili s nějakým hypermarketem a snažili se dodržovat územní [...]

    Čti dál →
  • Bezpečnost Hlavní článek Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Poslední dobou nám chodí různé maily – v mnoha z nich se nás lidé ptají, proč chodí bílí do vězení na 10 let a Romové jen na dva, proč mají Romové vyšší příspěvky než Češi atakdále… Jsme si vědomi, že se v tomto tématu nemůžeme poměřovat s nejoblíbenějším českým politikem, Tomiem Okamurou, který si téma Romů zvolil z ryze populistických důvodů, a pokud by v české společnosti obdobně rezonovalo například téma ženské obřízky, tak by se na billboardu vyfotil s [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Portál primátora Radnice Rozvoj Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    (Aktualizace 14.4.2014) Chceme tímto poděkovat nejlepšímu Primátorovi, Bc. Romanu Onderkovi, za jeho dlouhodobý přínos pro rozvoj našeho města v duchu populárních kolotočářských tradic. Dlouhodobě nehledí na módní zájmy a potřeby obyvatel, ale koncepčně plánuje a buduje. Před rokem a půl jsme napsali, že AUpark bude postaven za jakýchkoli okolností a naše predikce se naplnila. Uprostřed ničeho vyroste obrovská tržnice a Krno se může těšit na další, tolik populární, dopravní kolaps – tentokrát na ulicích Opuštěná a Zvonařka. Magistrát podporuje lokální [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Jak jsme zjišťovali, jak fungují městské firmy. Brněnské městské firmy stále smlouvy neposkytují. Ke smlouvám na opravu ulice Milady Horákové, rekonstrukci Riviéry či na SMS jízdenky se nelze dostat. Brno, 8. 4. 2014 – V rámci přípravy na úlohu zastupitelů jsme se chtěli zorientovat v tom, jak fungují městské firmy. První test byl, jak poskytují informace. Výsledek je tragický. 19 dnů po odeslání žádosti informaci máme smlouvy od pouhých tří městských firem, Lesy města Brna nás poslaly k nahlédnutí do [...]

    Čti dál →