Audit Národního divadla: V divadle se krade. Jupí

24. 4. 2012 7.30 12 komentářů

Sdílej tento článek

Autor:

Audit Národního divadla, který dělal odbor interního auditu krněnského magistrátu dlouhých 10 měsíců, dopadl dobře. Psalo se o tom v novinách. My jsme si ale celé 157 stránkové dílo přečetli. A to se nikdy nemělo stát.

Tak například zakázky

Audit se v prvé části věnuje zakázkám. Magistrátní kontroloři si vybrali – náhodně – vždy jednu až dvě zakázky z let 2006 – 2011.

První divotvorná zakázka je z července 2007. Tehdy se náhle pokazily jevištní stoly v Janáčkárně (stoly jsou takové to, co se umí v jevišti vysouvat a zasouvat). Náhle = na jevištní techniku, vyrobenou v 60. letech, se v souladu s paradigmatem krněnského dlouhodobého a promyšleného projektování a stavění nikdy nešáhlo a čekalo se, kdy ten šrot někomu spadne na hlavu. Tak se událo v červnu 2007. A jupí, hned tu byla vítaná možnost, jak dát zakázku na 5.457.140,- Kč v rámci tzv. jednacího řízení bez uveřejnění oblíbené firmě GRADIOR GROUP, a. s., které se zavolalo, zda nemá o príma zakázku náhodou zájem. Měla. Namísto otravného veřejného výběrového řízení, kde by mohla cena zakázky klesnout třeba o několik desítek procent – a to si tady nikdo v Krně nepřeje – se celý problém neočekávatelné události vyřešil výhodně pro všechny strany.

Další roztomilá zakázka na sebe nenechala dlouho čekat. V roce 2008 si Dvořák vzpomněl, že okamžitě potřebuje sehnat „Sadu bezdrátových mikrofonů Sennheiser“. A to, pochopitelně, v tajném jednacím řízení bez uveřejnění. Dvořákova argumentace pro urychlené tajné řízení byla argumentačně neprůstřelná:

„Domnívám se, že důvody k použití jednacího řízení bez uveřejnění v situaci, kdy byl ohrožen divadelní provoz NDB, tedy předmět jeho hlavní činnosti s přímou vazbou na hospodaření a hospodářský výsledek organizace (tržby za vstupné) zcela odpovídají § 23 odst. 4 zákona č. 137/2006 Sb: …“.

Může se krněnské Národní divadlo obejít bez cvičeného hrocha?!?

Když si Dvořák vzpomene, že jsou potřeba zlaté záchodové mísy firmy Přemek Veselý a cvičená opice Jana, je nutné je okamžitě za jakoukoliv cenu získat, protože každou minutu, kdy divadlo zlaté záchodové mísy Přemka Veselého a cvičenou opici Janu nemá, přichází o zisk, neboť všichni Krňané v tu ránu odjedou za kulturou do Bukurešti, kde Přemkovy zlaté záchodové mísy, cvičenou opici Janu, mluvícího papouška Romana a sadu bezdrátových mikrofonů Sennheiser mají. Zakázku za 3.405.700,- Kč bez DPH získala po tvrdém boji firma AVC Praha, spol. s r. o.

Z hlediska hospodárného nakládání s veřejnými prostředky je favoritem dlouhodobě promyšlená a plánovaná zakázka z roku 2010 na „Opravy po havárii – 3. a 4. patro – budova Dvořákova 11“. Zakázku za 460.656,- Kč bez DPH získala firma RTZ Holding, a. s., tentokrát dle všeho ve standardním výběrovém řízení. Leč v průběhu realizace zakázky se vyskytly oblíbené vícepráce. A zakázka se postupně vyšplhala Dodatkem č. 1, Dodatkem č. 2, Dodatkem č. 3 a naposledy Dodatkem č. 4 na sympatických 1.945.973,- Kč bez DPH, což je o 422 % víc, než byl finanční objem původní zakázky, a tedy o 402 % více, než toleruje pro dodatečné práce zákon (§ 23, odst. 7, písm. a, bod 3 zákona o veřejných zakázkách).

Čtenáři až běhá mráz po zádech, jak by audit dopadl, když by kontroloři nevybírali zakázky namátkově, ale sjeli jednu po druhé. Br.

Otázka za milion: Kdo vede operu Národního divadla?

K dokonalosti dotáhl Dvořák princip ozkoušený na veřejných zakázkách při výběru šéfů jednotlivých divadelních domů. V minulém roce se domluvil s nejlepší Radou města, že se zruší zbytečná výběrová řízení na šéfa opery, Mahenky či Reduty, a Dvořák si bude šéfy vybírat sám, protože je to tak nejspravedlivější. A tak po loňském odchodu Roka Rappla z opery jmenoval Dvořák na místo šéfa nějakou paní z Maďarska (jméno a důvod jejího jmenování se nepodařilo zjistit) a po náhlém onemocnění Petra Velka, šéfa Mahenovy činohry, jsme si nejprve v Blesku mohli přečíst, že se Žilkové rozpadá rodina, protože Martin Stropnický se stěhuje do Krna, z čehož se následně vyklubalo, že oblíbený herec povede Mahenku. Redutu povede od nové sezóny Zdeněk Junák.

 

Tolik dnešní ochutnávka z auditu. O tom, jak Dvořák dokázal ze Starobrna vymámit litr piva za 73,51 Kč + DPH, si povíme zítra.

12 Komentářů

  • V. Cwega

    Jaképak překvapení, když byl Dvořák Onderkou vybrán (vrána k vráně sedá), tak všichni dobře věděli za co byl vyhozen z Národního divadla v Praze. Kolikpak si tento ředitel účtuje za svoje scénografické návrhy?

  • A jak se lze takového prostopášného ředitele zbavit? Nebo alespoň zažádat o nezávislý audit na jehož základě by mohlo být požadováno jeho odvolání?

  • Takže přístup “mega sem, mega tam” překračující zákon je v pohodě a jsou rádi, že to tak je. Mně by se líbil nezávislý podrobný audit práce a hospodaření celého magistrátu. A následné okamžité vyvození důsledků, které by je jako zaměstnance čekaly v soukromém sektoru.

  • Miroslav Suchy

    Ježišku na křížku, jak může někdo tvrdit že audit dopadl dobře jenom s drobnými vadami. Vždyť se to v tom shrnutí jenom hemží “nepostupoval dle nařízení”, “nebylo dodrženo”, “nebyla zajištěna”, “nebylo postupováno, dle zákona”. (str. 148 -155)

    • mgr.pavel

      Jak to může tvrdit je jednoduché, ale nechci být popotahován po soudech za křivé obvinění z úplatku, tak to radši nenapíšu:).

  • pane Hollane, a Vy máte nějakou zkušenost se zadáváním veřejných zakázek?

    • mgr.pavel

      Míníte snad tou sugestivní otázkou to že se k výsledkům auditu může vyjadřovat jen někdo kdo má bohaté zkušenosti z veřejných zakázek? Takže když laik uvidí muže se zabodnutou dýkou uprostřed zad, tak není oprávněný říct že jde o vraždu protože zatím ještě neviděl mrtvolu?

      Nebo vám snad ty v článku popsané věci připadají normální???

      • :) Poněkud hysterická reakce. Jak se dnes někde řekne “veřejná zakázka”, startujou někteří na první našlápnutí.

        Ta otázka není sugestivní, je úplně normální, ale vzhledem k neexistenci nonverbální komunikace z ní zřejmě dokážete vyčíst cokoliv.
        Každý se může vyjadřovat k čemukoliv, bohužel vyjadřuje-li se k tomu, s čím nemá zkušenost nebo v té oblasti není erudován, může to být plytké a bezobsažné. Váš příměr s mrtvolou není relevantní.

        Jinak si myslím, že hospodaření divadla rozhodně nebylo v pořádku, plýtvání přímo čišelo z jakéhokoliv kroku, který vedení podniklo. To se vstupenkami se opravdu dělo, tiskly se zbytečně drahé letáky a navýšení zakázky v podobě víceprací o 400 % je skutečná bomba. A určitě je ještě spousta věcí skryta pod povrchem.

  • mě už to neba

  • divadelník

    mě taky ne

  • Nejlepší jsou stejně “virtuální ceny”, jak se člověk může dočíst z citátu v deníku Právo:

    “Tyto věci byly na základě barterových smluv, divadlo nic nestály, ceny byly jen virtuální,” ujistil ředitel.

  • Tyjo, to je skutečně zajímavé. Je skvělé, že zprostředkováváte takovéhle informace veřejnosti. Jen tak dáů!:)
    Jinak, stálo by asi za to podat podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Leave a Reply


Další zprávy

  • Hlavní článek Otevřenost Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Koryčánek nesmí být děkanem architektury. Baví se s neziskovým sektorem

    Když jde o zájmy města, musí jít osobní preference stranou. Hnutí Žít Brno se proto jednoznačně přidává na stranu profesorů a docentů Fakulty architektury VUT, kteří odmítají, aby se děkanem stal buran, který zastává alternativní názory. Jak správně konstatuje Ivan Ruller či Josef Chybík, jmenováním Rostislava Koryčánka by se mohly přerušit dobré vztahy mezi městem Brnem a fakultou a architekt Petr Pelčák by mohl přijít o zakázky, které od města dostává. Tomu je potřeba zabránit za každou cenu Lidé z [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    O jako Otevřenost. Veřejná debata již tuto středu

    Tentokrát se diskuze uskuteční v Café Paradigma na Marešové 8 (za FSS), ve středu 11. června od 18 hodin. Otevřenost má být dle Marušky Z. jedna z “verbálních priorit” města Brna, ale jak víme, město Brno si naopak zakládá na tom, že utajuje i územní plán, jak dokládá legendární projekt Odboru územního chaosu a destrukce, N.E.P.O.V.Í.M. Vytáhnout smlouvy z městských firem trvá roky, o proaktivním zveřejňování si můžeme nechat leda zdát. Účast nikým nevolené veřejnosti na tvorbě územního plánu či [...]

    Čti dál →
  • Ekonomika Hlavní článek Rozvoj Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    Černovice šetří. Ať to stojí, co to stojí.

    V dnešní rozpočtově nelehké době je potřeba šetřit, kde se dá. To si uvědomují dokonce i v Černovicích a proto se snaží přicházet s novými a neotřelými nápady, kde přijít k nějaké té koruně. Na přelomu roku tak ušetřili zbavením se dvou nepohodlných radních, letos plánují prodat černovickou pískovnu. Média jsou k Černovicím nespravedlivá. Pokud už o této malebné čtvrti píší, je to buď v souvislosti s Psychiatrickou nemocnicí, nebo jde o křivé nařčení z lumpáren. Ať už jde o [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Mackovo pozdní odpoledne – středeční debata o územním plánování

    Do voleb zbývá zase o týden míň, proto je čas na další diskuzní téma. Tentokrát se podíváme na proslulé brněnské územní plánování, které pod patronací Ladi Macky a Mgr. Kateřiny Leopoldové z Odboru územního chaosu a destrukce nabývá dost apokalyptických podob. Debata proběhne ve středu 28. května od 18 hodin v Eleven clubu na Dominikánské 11. “Brno, jediný vtip, ve kterém lze bydlet”, je sice moc príma, pokud se však bude město urbanisticky vyvíjet tak, jak Macek s Leopoldovou plánují [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Rozvoj Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Zpráva z inspekční cesty do pražského Institutu plánovaní a rozvoje

    Jedním slovem: Takurčitě! Podrobně: Jak vypadá územní plánovaní v Brně, všichni víme. Útvar hlavního architekta byl před mnoha a mnoha lety zrušen, obsahově příbuznou funkci dnes zastává Kateřina Leopoldová, šéfka odboru, jemuž nikdo neřekne jinak než Odbor územního chaosu a destrukce. Leopoldová razí tezi, že na OUPRu (ve skutečnosti odbor územního plánování a rozvoje) není místo pro odbornost a architekturu, že zdejší zaměstnanci jsou pouhými úředníky s razítkem. Všechny, kteří kdy nesouhlasili s nějakým hypermarketem a snažili se dodržovat územní [...]

    Čti dál →
  • Bezpečnost Hlavní článek Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Konečné řešení cigánské otázky v Brně!

    Poslední dobou nám chodí různé maily – v mnoha z nich se nás lidé ptají, proč chodí bílí do vězení na 10 let a Romové jen na dva, proč mají Romové vyšší příspěvky než Češi atakdále… Jsme si vědomi, že se v tomto tématu nemůžeme poměřovat s nejoblíbenějším českým politikem, Tomiem Okamurou, který si téma Romů zvolil z ryze populistických důvodů, a pokud by v české společnosti obdobně rezonovalo například téma ženské obřízky, tak by se na billboardu vyfotil s [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Portál primátora Radnice Rozvoj Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    Potvrzeno. AUpark bude, i kdyby mělo Krno lehnout popelem!

    (Aktualizace 14.4.2014) Chceme tímto poděkovat nejlepšímu Primátorovi, Bc. Romanu Onderkovi, za jeho dlouhodobý přínos pro rozvoj našeho města v duchu populárních kolotočářských tradic. Dlouhodobě nehledí na módní zájmy a potřeby obyvatel, ale koncepčně plánuje a buduje. Před rokem a půl jsme napsali, že AUpark bude postaven za jakýchkoli okolností a naše predikce se naplnila. Uprostřed ničeho vyroste obrovská tržnice a Krno se může těšit na další, tolik populární, dopravní kolaps – tentokrát na ulicích Opuštěná a Zvonařka. Magistrát podporuje lokální [...]

    Čti dál →
  • Hlavní článek Otevřenost Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Získat smlouvy na opravu Milady Horákové? Nemožné!

    Jak jsme zjišťovali, jak fungují městské firmy. Brněnské městské firmy stále smlouvy neposkytují. Ke smlouvám na opravu ulice Milady Horákové, rekonstrukci Riviéry či na SMS jízdenky se nelze dostat. Brno, 8. 4. 2014 – V rámci přípravy na úlohu zastupitelů jsme se chtěli zorientovat v tom, jak fungují městské firmy. První test byl, jak poskytují informace. Výsledek je tragický. 19 dnů po odeslání žádosti informaci máme smlouvy od pouhých tří městských firem, Lesy města Brna nás poslaly k nahlédnutí do [...]

    Čti dál →